Taxus baccata

Beleef de tuin met Taxus

Wie kent Taxus niet? Ook wel venijnboom genoemd. De vele gebruiksmogelijkheden maken de plant razend populair. Bijzonder geschikt voor strakke hagen en vanwege de goede verdraagzaamheid van snoei, heel duurzaam. Niet alleen hagen maar ook allerlei vormen zijn er van de Taxus te maken, en dat maakt de plant dan ook bijzonder waarom we besloten hebben de plant het predicaat 'Plant-of-the-World' toe te kennen.

Direct bestellen

Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus

Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus

Variatie
Taxus wordt vermeerderd door zaad. Om die reden is er altijd enige variatie tussen de individuele planten. Dit geeft in de heg een gemarmerd effect. Zeker als de planten weer uitlopen in de zomer, kunnen er mooie kleurschakeringen ontstaan. Wilt u dit liever niet, kies dan voor een ander Taxus soort, bijv. Taxus media Hicksii.

Snoeien
Het beste jaargetijde om Taxus te snoeien is de zomer; het beste op een bewolkte dag zodat de plant niet verbrand. Om een goede dichte haag te krijgen, is het belangrijk om bij jonge planten smaller te knippen dan de uiteindelijk gewenste dikte. Door de vertakking op de uiteinden van de afgeknipte twijgjes wordt de haag heel dicht. Wordt de haag lelijk of te breed, geen nood: u kunt de planten terugknippen tot op het bruine hout. Na twee jaar heeft u weer een mooie haag. Doet dit bij voorkeur in de winter.

Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus

Vormsnoei
Veel plantkunstenaars hebben al gebruik gemaakt van Taxus om de meest bijzonder vormen en figuren te knippen, in Engeland topiary genoemd. Vooral in paleistuinen (Versailles) en rondom kastelen zijn prachtig aangelegde parken te vinden. Een veel gemaakte vorm is de zogenaamde ponpon. Dit is een plant waarop bollen verspreid over de plant zijn gevormd. Soms worden realistische figuren gemaakt of juist strakke vormen als kegels, piramides en kubussen. Om de figuren goed in model te krijgen worden gaasvormen over de nog jonge planten geplaatst en de takken naar de juiste plaatsen geleid. Het gaas vormt dan de snoeigrens.

Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus
Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus
Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus


Medicijn tegen kanker
Met uitzondering van het vruchtvlees van de bessen, dat heel zoet smaakt, zijn alle delen van Taxus giftig. Pas daarom op met vee. Zet geen taxus aan de rand van een weiland waar dieren kunnen lopen. Hoewel giftig wordt uit het loof het bekende medicijn Taxol gemaakt dat veelvuldig wordt ingezet tegen kanker.

Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus

Gebruikshout
Het hout van de venijnboom is bijzonder sterk en buigzaam. Men zegt dat het het beste hout is om bogen van te maken. Bij de Slag bij Azincourt (1415) gebruikten de Engelsen bogen van taxushout. Daardoor hadden hun pijlen een veel groter bereik. Het is een van de redenen waarom ze de slag tegen de Fransen konden winnen. Interesse in een boog van Taxushout? http://tbows.nl/ 

Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus
Taxus baccata - Beleef de tuin met Taxus

Verzorging
Taxus is niet veeleisend maar houdt niet van natte voeten. Let er daarom op dat u de planten in goed doorlatende grond zet. Om de planten gezond en vitaal te houden is regelmatige bemesting gewenst. Twee keer per jaar coniferenmest of koemest is voldoende. Let op met Taxuskever en schildluis. In een normale tuinsituatie zijn deze plagen zelden problematisch; de natuur ruimt al veel op! Mocht het toch een probleem vormen, dan zijn er in het tuincentrum (biologische) middelen verkrijgbaar ter bestrijding van deze insecten.