Araucaria araucana

Slangeden

… of apenverdriet, zoals de plant in Nederland wordt genoemd. Deze naam heeft een Engelse oorsprong. Daar wordt deze boom 'Monkey Puzzle' genoemd.

De Engelse plantenverzamelaar Menzies, die mee was aan boord van de Discovery, zou in 1795 in Chili een aantal noten van de Araucaria gekregen hebben. Hij plantte ze in de grond, en dertig jaar later, toen er kleine boompjes uit gegroeid waren, zou een toeschouwer verbaasd hebben uitgeroepen: ‘Climbing this tree would puzzle a monkey!’ En inderdaad de scherpe naalden maken deze plant ongenaakbaar. Overigens komen er in het gebied waar de Araucaria's groeien geen apen voor...De Araucaria is afkomstig van het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De soortnaam araucana is dan ook afkomstig van de streek Araucania in Chili.

Direct bestellen

Araucaria araucana - Slangeden

Araucaria araucana - Slangeden

Vermeerdering
De boom vermeerderd zich door zaad. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De mannelijke kegels hangen omlaag (foto links); de vrouwelijke zaadbollen staan rechtop op de takken (foto rechts). Door de wind worden de vrouwelijke bloemen bestoven en na een jaar rijping vallen de zaden omlaag. In Chili worden deze pitten als noten gegeten.

Araucaria araucana - Slangeden

Beschermde boomsoort
De slangenden is een beschermde boomsoort. De zaailingen worden met een CITES-vergunning geïmporteerd uit Argentinië. Vanwege het seizoensverschil met het zuidelijk halfrond dienen de planten een halfjaar te acclimatiseren voordat ze weer verder kunnen groeien. Vanwege de beschermde status is het niet mogelijk om zaden te importeren. Deze aspecten maken het kweken van deze plant een kostbare zaak.

Verzorging
Hoewel de plant tot een grote boom uitgroeit, duurt dat nog wel even voordat het zover is. Door de open structuur van de takken valt de schaduwwerking mee. Wat betreft de verzorging: zorg voor een goede waterdoorlatende bodem met een diepe grondwaterstand. De plant heeft een hekel aan natte grond. Daardoor ontstaat wortelrot. Heeft deze ziekte de plant eenmaal aangetast, dan is de boom niet meer te redden. Zorg voor een geregelde bemesting. Dan blijft de plant gezond. Dode takken wegknippen tot op het groene hout. Dan blijft hij er goed uitzien. In het Nederlandse klimaat is de boom goed winterhard. Alleen als de plant nog jong is en nog maar pas geplant, kan de plant bij vorst beter afgedekt worden.

Meer info...
Wilt u meer weten over de Auaracaria? Kijk op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Slangenden