Araucaria araucana

Araucaria araucana

Monkey tree

Of Monkey Puzzle Tree, zoals de plant in Engeland wordt genoemd.

De plantenverzamelaar Menzies, die aan boord was van de Discovery, zou in Chili in 1795 een paar noten van de Araucaria hebben gekregen. Hij plantte de noten in de grond, en dertig jaar later, zou een toeschouwer hebben geroepen: ‘Het beklimmen van deze boom zou een aap in verwarring brengen!’ De scherpe naalden maken deze plant inderdaad nogal onaanraakbaar. Overigens leven er geen apen in het gebied waar de Araucarias groeien … De Araucaria komt van het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De soortnaam Araucaria is afgeleid van het Araucaria-gebied in Chili.

Bij aankoop van uw Plants-of-the-World Araucaria araucana ontvangt u een puzzel. Waarom? “Climbing this tree would puzzle a monkey!” De scherpe naalden maken het echt onmogelijk om deze boom te beklimmen om de pitten uit de bolster te halen. Vandaar de naam apenverdriet of Monkey Puzzle. De oplossing is geduld. Ze vallen vanzelf omlaag. Hoeveel geduld heeft u bij het oplossen van de puzzel?

Vermenigvuldiging
De boom vermenigvuldigt zich via zaad. Er zijn mannelijke en vrouwelijke bomen. De mannelijke kegels hangen naar beneden (foto links); de vrouwelijke bollen staan loodrecht op de takken (foto rechts). De wind bestuift de vrouwelijke bloemen en na een jaar rijping vallen de zaden naar beneden. In Chili worden deze pitten als noten gegeten.

Beschermde boomsoorten
Araucaria araucana is een beschermde boomsoort. De zaailingen worden geïmporteerd uit Argentinië met een CITES-licentie. Vanwege het klimaatverschil met het zuidelijk halfrond, moeten de planten gedurende zes maanden acclimatiseren voordat ze gaan groeien. Vanwege de beschermde status is het niet mogelijk om de zaden te importeren. Deze aspecten maken het kweken van deze plant tot een kostbare zaak.

Zorg
De open structuur van de takken vermindert het schaduweffect. Wat betreft de verzorging: zorg dat de grond waterdoorlatend is met een diep grondwaterpeil. De plant heeft een erge hekel aan natte voeten. Het veroorzaakt wortelrot. Zodra deze ziekte de plant bereikt, kan de boom niet meer gered worden. Zorg ervoor dat de grond regelmatig wordt bemest. Dit houdt de plant gezond. Snijd dode takken weg tot aan het groene hout. Zo blijft de plant er goed uit zien. In het Nederlandse klimaat is de boom winterhard. Alleen als de plant nog jong is en pas onlangs is geplant, is het beter om de plant te bedekken in geval van vorst. Hoewel de plant zal uitgroeien tot een grote boom, zal het enige tijd duren voordat hij dat punt bereikt.