Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Japanse notenboom

De Ginkgo heeft al vele mensen in vervoering gebracht. De bijzondere bladeren, de herkomst, de medicinale werking en andere aspecten maken deze boom een bijzonderheid. Vandaar ook de promotie tot ‘Plant of the World.

Herkomst
De Ginkgo vindt zijn oorsprong in China. In de 9e eeuw is de boom geïmporteerd in Japan waar hij veel bij tempels werd aangeplant. Daar wordt hij dan ook tempelboom genoemd. In de 18e eeuw is de boom ook naar Europa en Noord-Amerika gebracht. Hier is de boom nu een bekende verschijning.

Bij aankoop van uw Plants-of-the-World Ginkgo ontvangt u een theezakje met een theerecept.

Classificatie
Qua classificatie is het moeilijk om de Ginkgo in te delen. De evenwijdige nerfstructuur (zie foto) doet denken met een conifeer te maken te hebben. Echter zijn de vruchten niet naaktzadig, een ander kenmerk waar een conifeer aan dient te voldoen. De bladeren worden in de herfst prachtig geel waarna ze afvallen.

Goethe
De boom inspireerde de Duitse dichter zodanig dat hij er een gedicht op maakte. De Nederlandse vertaling luidt:

Zie dit kleinood in mijn gaarde:
boomblad uit de oriënt,
siert met zijn geheime waarde,
ingewijden welbekend.

Leeft het als een enkel wezen,
innerlijk in twee gedeeld?
Of vormt juist het uitgelezen
tweetal één herkenbaar beeld?

Langzaam rijpende ideeën
werpen op die vragen licht.
Voel je niet dat ik in tweeën
eenling ben in mijn gedicht?

Hiroshima
De Ginkgo geldt als een zeer sterke boom. Zes exemplaren overleefde zelfs de atoombom in 1945 in Hiroshima. Links een foto van Shukkeien garden na de aanval en rechts een foto van de tuin na herstel. Ook heden ten dage is het een makkelijke boom in de verzorging. De plant is nauwelijks vatbaar voor plagen of schimmels. De teelt is dan ook gemakkelijk.

Medicijn
Aan de Ginkgo wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven.
Zogenaamde flavonglycosiden en terpeenlactonen in het blad zorgen voor een betere doorbloeding dat zijn uitwerking heeft tegen verschillende aandoeningen. Met name heeft het een stimulerende werking van de hersenen en is zodoende een probaat middel tegen geheugenverlies en beginnende dementie. Er is dan ook een bloeiende medicijnindustrie en de producten zijn in allerlei reformwinkels en drogisterijen te koop.

Theerecept
U kunt ook profiteren van uw eigen boom door van de bladeren thee te maken. Het recept is als volgt:  Neem 100 gram verse blaadjes en kook dit met 500 ml water. Laat het enkele minuten koken en giet het af door een zeefje. Voor de winter: droog de blaadjes en gebruik 50 gram gedroogde blaadjes voor 500 ml water.

Vermeerdering
Er zijn mannelijke – en vrouwelijke bomen waarbij alleen aan de laatstgenoemde vruchten komen. Deze vlezige vruchten zijn eetbaar hoewel de smaak tegenvalt. In de vruchten zitten de zaden of noten. Voor het zaaien hoeven de zaden geen speciale bewerking te ondergaan.

Verzorging
De Ginkgo is een makkelijke boom en vraagt geen bijzondere verzorging. De plant kan mooi gevormd worden door de hem zuilvormig te snoeien. De beste tijd daarvoor is de winter. Op de foto ziet u een exemplaar dat op die wijze is gevormd.

Meer info
Meer informatie over de Japanse notenboom is te vinden op:
http://kwanten.home.xs4all.nl/nedindex.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_notenboom