Pinus

Pinus

Beleef het bos thuis

Wat is er relaxer dan een wandeling in het bos? Het fluiten van de vogels, een eekhoorntje of misschien zelfs een ree of hert. En de heerlijke bosgeur maakt dat u er even helemaal uit bent. Dennen of pijnbomen (Lat. Pinus) behoren tot de meest voorkomende bosbomen op het noordelijk halfrond. Zo zijn er vele soorten en variëteiten met als gemeenschappelijk kenmerk de lange naalden en fraaie kegels. De robuuste verschijningsvormen met de ruwe schors en gekromde stammen maken deze bomen markante verschijningen. Voor ons alle reden om deze plant het predicaat ‘Plant-of-the-World’ toe te kennen.

Bij aankoop van uw Plants-of-the-World Pinus ontvangt u een geurwax, waarmee u de bosgeur zelf in huis haalt.

Kegels
De kegels zijn er in allerlei vormen en maten. Parmantig rechtop of sierlijk hangend. Elke soort heeft zijn eigen vorm.

Bloeiwijze
Niet alleen de vrouwelijke kegels zien er fraai uit, maar ook de mannelijke bloemwijze mag er zijn. Niet altijd even opvallend, maar wie er oog voor heeft, ontdekt in het voorjaar verrassende bloemen. Geel, rood of paars en vol met stuifmeel!

Groeiwijze
Niet alleen de bloei maar ook de groei is fascinerend. In het voorjaar groeien de nieuwe naalden als kaarsen uit de plant. Dit is ook het moment waarop de plant het beste gesnoeid kan worden. Op het moment dat de naalden los beginnen te komen uit de ‘kaars’ kunnen deze geknipt worden. Van snoeischade is enkele weken later al niets meer te zien en de plant blijft mooi compact.

Grenen
Het hout van de grove den (Pinus sylvestris) wordt veel toegepast. Het is het welbekende grenenhout dat gebruikt wordt in de bouw, voor vloeren, boten, enz. Door de sprekende tekening van de nerven en kwasten geeft het een levendige sfeer aan het interieur.

In de tuin
Het geslacht Pinus is heel breed en kent vele kweekvormen. Vooral de dwergvormen die als heksenbezem zijn gevonden, worden veel toegepast. Pinus kan niet gestekt worden en worden door middel van zaad vermeerderd. De kweekvormen worden geënt. Juist deze kweekvormen zijn populair en kunnen in vrijwel iedere tuin worden toegepast, zie de bijgaande foto’s.