Sequoiadendron giganteum

Sequoiadendron giganteum

Mamoetboom

Overweldigend, fascinerend, ongelooflijk… dat zijn trefwoorden als je oog in oog komt te staan met het grootste levende organismen ter wereld: de mammoetboom! Deze legendarische bomen groeien op de hellingen van de Sierra Nevada aan de westkust van de Verenigde Staten. Het hoogste exemplaar meet bijna 84m en de dikste heeft een stamomtrek van bijna 32m.

Bij aankoop van uw Plants-of-the-World Sequoia ontvangt u een papieren boompje dat op verrassende wijze ‘uitgroeit’ tot een mamoetboom.

Bosbranden
Sequoia’s hebben een dikke zachte bast die de kern van de stam beschermd tegen het vuur van bosbranden. Hierdoor zijn deze bomen in staat om bosbranden te overleven. Zelfs hebben bosbranden een functie in de ecologie van het park om jonge exemplaren de kans te geven om tussen de oude bomen op te groeien. Ook wordt door de warmte van het vuur de kiemrust van de zaden doorbroken.

Sequoia nationaal park
De VS hebben inmiddels de bossen beschermd tegen houtkap. Immers wanneer bomen van deze omvang worden geveld, duurt het weer 1000 jaar voordat je exemplaren van deze grootte hebt. Sequoia National park is zeer de moeite waard om te bezoeken. De grootste boom ter wereld, de General Sherman bevindt zich in het park en meet een volume van 1486m³ hout. Ook bevinden er zich bomen waar een tunnel doorheen is gemaakt waar zelfs auto’s onderdoor kunnen rijden. Er komen beren voor en de hoogste berg van de aaneengesloten Verenigde Staten (Mount Whitney, 4417m) bevindt zich in het park. Klik op onderstaande link voor een filmpje over het park.
https://www.youtube.com/watch?v=42N0JKA6vvo&feature=player_detailpage

Houtkap
Door houtkap aan het eind van de 19e eeuw is veel Sequoiabos verdwenen. Het hout is heel duurzaam maar versplintert makkelijk en is zodoende niet geschikt als constructiehout. Momenteel vindt er nauwelijks houtkap meer plaats en de oude exemplaren worden beschermd. Via deze link is een filmpje te zien hoe de houtkap plaatsvond: https://www.youtube.com/watch?v=DLCCzLQ4V8E

Het geheim van de redwood
Wat is het geheim dat de mammoetboom zo groot en zo oud kan worden? De verklaring van dit mysterie moet gezocht worden in het klimaat. Door de verdamping van het naastliggende oceaanwater wordt vochtige lucht aangevoerd die tegen de berghellingen van de Sierra Nevada condenseert en een mistige atmosfeer veroorzaakt. De Sequoiadendron is in staat om via de naalden het water uit de condensdruppels op te nemen en is zodoende niet alleen afhankelijk van de watervoorziening via de wortels.

In de tuin
Hoewel de Sequoia zal uitgroeien tot een boom is de groeisnelheid vergelijkbaar met andere in Nederland voorkomende bomen. De plant is weinig kritisch wat betreft de grondsoort en doet het eigenlijk overal in Nederland.

Verzorging
Als jonge plant is de Sequoiadendron gevoelig voor Botrytis, een schimmel die de naalden aantast. Knip aangetaste takken weg om de plant gezond te houden. Eenmaal geplant, laat de mammoetboom zich niet meer verplaatsen. De boom maakt enkele lange wortels en als deze worden doorgehaald, is hij niet in staat om zich op een nieuwe standplaats te herstellen.