Thuja occidentalis

Thuja occidentalis

Geniet van de kracht van de Levensboom

De levensboom is een oud symbool, die door onderstaande geschiedenis in Frankrijk de naam ‘l’arbre de vie’ kreeg, nadat Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier met jonge planten van deze conifeer in 1536 teruggekeerd was na een barre overwintering in Canada op de Laurensrivier.

De Franse koning had hem opdracht gegeven de westelijke kant van deze rivier te onderzoeken. Met zijn metgezellen was hij de rivier opgevaren en niet tijdig teruggekeerd, waardoor, toen de winter inviel, het schip vast kwam te zitten in het ijs, ter hoogte van waar tegenwoordig de stad Montreal ligt. Tijdens de overwintering werden steeds meer bemanningsleden ziek. Een deel zou ook overleden zijn. Hij hield dit verborgen voor de indianenstam van de Irokezen op de oever. Zij werden niet ziek en Cartier ontdekte dat zij een brouwsel van de Thuja occidentalis dronken.

Bij aankoop van uw Plants-of-the-World Thuja ontvangt u een dextrose snoepje met vitamine C.

Cartier besloot op advies van een oude Indiaanse vrouw dat brouwsel ook te maken en dat werd hun redding, omdat het hun ziekte, scheurbuik, veroorzaakt door gebrek aan vitamine C genas. Er is maar weinig vitamine C nodig om van scheurbuik te genezen. De meegebrachte jonge planten werden geplant in de Koninklijke Tuinen van Fontainebleau.
Bij het verborgen houden voor de indianen dat een deel van de bemanning ziek was, liet Cartier ze timmeren op de scheepswand. Toen het brouwsel door Cartier gemaakt was, durfde de bemanning het eerst niet te drinken. Cartier moest daarbij zelf het voorbeeld geven. Een andere bron vermeldt dat Cartier zelf er pas van wilde proeven toen hij gezien had dat de indianen het zelf dronken.

Manido Gizhigans
Dit fraaie, door de tijd getekende exemplaar, staat bij de Ojibwe indianen bekend als “Manido Gizhigans” ofwel “Heksenboom”. Ze houdt naar schatting al 300 tot 400 jaar het meer Superior in het Grand Portage Reservaat in de gaten. De boom heeft een spirituele betekenis voor de inheemse Ojibwe bevolking van Grand Portage. De grond waar de boom groeit, wordt beschouwd als een heilige plaats. Wanneer iemand het grote meer oversteekt, strooit naar traditie wat tabak aan de voet van de boom als een offer aan de Grote Geest in ruil voor een veilige reis over de vaak verraderlijke wateren van het grote meer.

Canada
De Thuja komt oorspronkelijk voor in het noordoosten van Noord-Amerika. De boom is goed bestand tegen water en is dan ook in natte streken te vinden. Daarentegen kan de boom een droge periode ook goed verdragen.

Hout
Het hout van de Thuja occidentalis wordt (northern) white cedar genoemd. Het is buigzaam en sterk. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om kano’s van te maken.

Gebruik in de tuin
Thuja occidentalis omvat zeer veel cultivars. Het meest bekend zijn de haagconiferen Thuja occidentalis ‘Brabant’ en Thuja occidentalis ‘Smaragd’. De eerstgenoemde groeit snel en leent zich goed voor een strak gesnoeide haag. Thuja Smaragd groeit langzamer en hoeft zeker niet jaarlijks geknipt te worden. Pas wel op om niet dieper te knippen dan tot waar het loof nog groen is. Thuja wil maar moeilijk hergroeien op het bruine hout. Snoei niet later dan eind juli; de heg heeft dan nog de gelegenheid om te herstellen voor de winter. Geef de planten ook regelmatig (coniferen)mest. Ze blijven dan goed in conditie. Ze zijn zeer winterhard en goed bestand tegen vocht.

Diversiteit
Maar ook als gewone tuinplant zijn ze goed te gebruiken. Levensbomen zijn er in allerlei kleuren en vormen: geel, oranje, groen en brons; opgaand, nestvormig en fraaie bolvormen. Ze zijn dan ook op allerlei manieren toe te passen in de tuin: als terrasplant in een pot, in de border als rustig element te midden van de zomerbloeiers, opgaande vormen voor verticale accenten, enz. Daarbij zijn ze gemakkelijk in het gebruik: ze hebben weinig last van ziekten en plagen en kunnen goed tegen snoei.